On? Cinquanta llocs de la Menorca secreta

En Joan Pons ens presenta avui un repte literari. No podia ser d’una altra manera ja que som a prop del Dia del llibre, Sant Jordi. Ens parla del gran escriptor català Josep Pla. En sabem prou de quan va ser a Menorca?

42.- ON VA DORMIR JOSEP PLA? 

Aquest dissabte 23 d’abril serà Sant Jordi i els llibres, i també les roses, sortiran al carrer. És una festa de la cultura i de la natura que anuncia la primavera que fa un temps que va arribar i va omplir de color els nostres camps i que sembla ser ratificada per aquesta festa anual. Per tant, l’enigma d’avui havia d’estar relacionat amb un escriptor. Menorca és terra fèrtil pel que fa a la literatura, en especial la narrativa. Els menorquins, i per suposat les menorquines, sabem contar històries, ens sabem fer escoltar. Menorca com a illa també ha atret els escriptors, n’ha estat un pol magnètic. Cees Nooteboom té casa a la nostra illa des de fa més de quaranta anys; a la banda de Sant Lluís. Albert Camus és descendent de menorquins originaris també d’aquesta bella població del sud. Josep Pla era un viatger empedreït i va visitar Menorca en diverses ocasions. Va recollir les vivències del recorregut en una guia il·lustrada pel fotògraf Català Roca i en un llibre que ajuntava els viatges que havia fet a les illes, en especial a les illes Mediterrànies i, és clar, entre elles Menorca. Va ser publicat per l’editorial Destino i el títol és esclaridor: Illes Mediterrànies. De les Medes a les Balears. “Llavors, el vaixell per a anar a Maó s’agafava davant el Mundial Palace, davant el monument a Colom, baixant a l’esquerra”. Josep Pla va visitar Menorca unes quantes vegades. En una d’elles es va hostatjar a l’indret on avui us volem interrogar i on va tenir una experiència curiosa i que va deixar per escrit en el seu llibre: “La fonda era l’edifici de més categoria -en tot cas el més espaiós. M’hi vaig dirigir. L’hora pitjor per a arribar en una fonda. Era massa tard per a dinar i massa aviat per a sopar. Què fer?”. No és aquest el plantejament que avui volem fer. Més aviat és un altre. On es troba aquesta fonda de Menorca que va hostatjar el nostre famós escriptor. Bona diada de San Jordi! Bon dia del llibre!. Compreu-ne. Llegiu llibres. Només els llibres ens fan lliures.

 

SOLUCIÓ AL QUARANTAUNÈ ENIGMA

ON HI HA UN GEGANT AJAGUT?

Menorca és terra de pedres. Ha estat dit que la nostra illa és una gran roca que ha estat convertida, gràcies al dissolvent amorós del llenguatge, en sa Roqueta. Els menorquins, per tant, no podem defugir d’aquesta relació escairada amb la pedra, amb la penya, amb la roca. Som geologia a més de biologia. Carn i roca. No resulten estranyes les mitificacions com ara les aigües petrificants de l’alferes nàutic del segle XVIII. Tampoc la humanització de les roques o de les penyes convertides per les imaginacions illenques en gegants gràcies als punts de vista exactes que fan esclatar una forma genuïna i característica com ara la Penya de l’Indi que podem trobar a la carretera general, a la pujada de la central elèctrica, entre sa Farinera i el repunt de la pujada on hi ha la botiga de la formatgera s’Arangí. Miradors amb les línies visuals exactes per contemplar aquests gegants o els caps d’aquests gegants com és el cas de l’indi emplomat que mira impassible cap a Maó. N’hi ha, no obstant açò, de més misteriosos i gens institucionalitzats. És el cas de l’enigma d’avui. On? Municipi de Ciutadella. Agresta costa nord. Salvatge platja del Pilar. Cap a l’est trobarem l’inquietant penyal de l’Anticrist que s’assembla a un gegant ajagut, estirat, observant amenaçant i impertorbable, vermell com el diable, cap al nord, cap al septentrió, com si reposés un instant abans de dur a terme la seva missió que, segons la Sagrada Escriptura, és aparèixer a l’època final del món i dirigir la seva lluita contra l’Església. O com si els poders divins l’haguessin aturat per sempre a la vora de la mar i haguessin convertit la seva gegantina carn en roca, en mineral, per tal d’evitar aquesta lluita ja que es troba immobilitzat per una força encara més forta que la maligna: l’amor. Com anar-hi? Dirigir-se a la platja roja del Pilar, deixar el cotxe a l’aparcament situat abans de Sant Felip, travessar l’alzinar, davallar a la platja i caminar cap a l’oest, cap al Pla de Mar. Des de la mateixa platja ja l’haureu vist. El penyal de l’Anticrist. Si hi ha mar de fons i els corrents amagats fan sonar el tambor de pedra del codolar d’Alforí, la sensació que obtindreu de l’observació s’assemblarà a una pel·lícula de terror de l’escriptor Stephen King. Latitud 40.0613. Longitud 3.95868. Menorca és un paradís vigilat per l’Anticrist.

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *