L’absentisme laboral va augmentar l’any 2021 i les absències sense baixa van disminuir

Dos anys després de l’inici de la pandèmia, l’escenari ha canviat i els índexs favorables – impulsats per l’alt índex de vacunació i el descens de la pressió hospitalària – ens situen en una nova fase de control de la malaltia.

Però la sisena ona va arribar a marcar xifres de rècord en diversos aspectes, com l’absentisme laboral. Segons dades de l’Institut Nacional de la Seguretat Social, el nombre més gran d’incapacitats laborals des de l’inici de la pandèmia es va produir entre desembre de 2021 i gener de 2022, quan es van comptabilitzar més de 2,4 milions de baixes laborals per infecció de covid.

Els costos de les baixes laborals per covid per a la Seguretat Social es van incrementar en un 82% l’any passat i, en previsió del que pugui passar durant l’any 2022, el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha anunciat que la cobertura de les baixes laborals podria arribar als 10.818 milions d’euros, un punt percentual del PIB.

Tota aquesta situació de baixes i absències al treball provocada per la covid es reflecteix en el recent Informe sobre Absentisme laboral d’InfoJobs, la plataforma d’ocupació líder a Espanya. Pel que fa als treballadors, un 24% d’empleats a Espanya majors de 16 anys afirma que es va haver d’absentar del treball l’any 2021 mitjançant una baixa laboral, un 3% més que l’any anterior.

Mónica Pérez, directora de Comunicació i Estudis d’InfoJobs, afirma que “l’absentisme laboral ha seguit una línia similar a la marcada l’any anterior. La covid ha afermat el teletreball com a mesura obligatòria en la majoria d’empreses. En aquest sentit, la seguretat i la salut en el treball continua exigint que la Llei del Teletreball inclogui clàusules que regulin i controlin l’absentisme laboral i la salut dels treballadors en remot”.

Les persones que teletreballen es van absentar menys

A l’hora d’absentar-se del treball, existeixen notables diferències entre els que teletreballen i els que no. Així, les persones que no han teletreballat durant l’últim any han agafat més baixes (27%) que aquelles que sí que van teletreballar (17%).

Una altra dada rellevant dins del grup dels no teletreballadors està vinculat a la durada de les baixes, que és significativament major que entre els qui teletreballen. Concretament, les baixes duren, de mitjana, 30,6 dies, mentre que entre les persones que teletreballen la xifra és de 23,3 dies.

No obstant això, malgrat que agafen menys baixes i són més curtes, entre els qui teletreballen sí que es produeixen amb major freqüència les absències sense necessitat de sol·licitar una baixa (26%), mentre que entre els no teletreballadors aquesta dada va ser set punts percentuals més baixos.

Un de cada tres treballadors d’entre 16 i 24 anys va sol·licitar la baixa laboral en l’últim any

Per rang d’edat, els treballadors d’entre 16 i 24 anys són els que, en proporció, s’han absentat més acollint-se a una baixa laboral durant l’any 2021. Respecte al gènere, l’informe revela que van ser les dones les qui més baixes van causar en el treball. En l’àmbit general, les dades mostren que gairebé una de cada quatre persones treballadores va estar de baixa mentre que una de cada cinc es va absentar sense agafar una baixa.

D’altra banda, es redueix notablement el nombre mitjà de dies d’absència respecte a l’any anterior, passant dels 37,3 dies durant l’any 2020, als 29 dies durant l’any 2021.

L’augment de la càrrega de treball, la conseqüència més directa de l’absentisme laboral

Malgrat que les persones treballadores declaren un descens de la mitjana de dies d’absència, el 43% de les empreses perceben un absentisme laboral similar al d’anys anteriors. Concretament, les empreses de major dimensió (+ 50 treballadors) i del sector primari van percebre un major absentisme en els últims anys mentre que per contra, aquelles empreses amb treballadors acollits a un model de teletreball sigui del 100% o híbrid detecten menor absentisme que aquelles amb models 100% presencial.

En aquest sentit, segons les companyies, la conseqüència més directa de l’absentisme és l’augment de la càrrega de treball. També es perceben diferències en funció de la magnitud de les empreses. Les més petites (fins a 49 empleats) i del sector primari perceben un major impacte en la productivitat de l’empresa i les més grans li donen més importància al desgast emocional dels treballadors.

 

.- Aquets és un article de tecnonews.info i AMIC per a Sa Revista.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *