Màlaga mira Barcelona de reüll i res ha d’envejar de la capital catalana, sobretot per l’atracció de figures destacades en un entorn de nova normalitat. Més de 300 firmes expositores i 12.000 congressistes s’han reunit al DES-Digital Enterprise Show 2022 al Palacio de Ferias y Congresos de Málaga, l’esdeveniment tecnològic sobre transformació digital que s’està celebrant a la localitat andalusa del 14 al 16 de juny. La temàtica d’enguany: Com impulsar la digitalització de les empreses i administracions per augmentar la seva competitivitat? Sense oblidar el tan anhelat desenvolupament econòmic i social. El lema: Reimagine Business.
Després de celebrar-se a Madrid en les cinc anteriors edicions, Màlaga s’ha endut el congrés a Andalusia amb l’objectiu d’impulsar la ciutat andalusa com a hub d’innovació tecnològica i digital del sud d’Europa. Cartell de complet a tots els hotels des de fa dies i dificultats per trobar un taxi per accedir a les instal·lacions. “La que se va a liar con el congreso, pero nos encanta” expliquen els hotelers a VIA Empresa.
En tan sols sis edicions, DES 2022 s’ha convertit en l’esdeveniment tecnològic més gran a Europa després del Mobile World Congress de Barcelona. Mentre que el malagueny espera recaptar 30 milions d’euros d’impacte econòmic, el Mobile en genera 240. L’agenda malaguenya és ajustada amb més 250 hores de ponències en sectors com ara la banca, la indústria 4.0, les plataformes online, la mobilitat, smart cities o el sector de la salut i el turisme. D’entre totes les ponències, l’estrella d’enguany ha sigut l’expresident dels Estats Units, Barack Obama, juntament amb professionals com ara Gunter Pauli, creador del terme “Economia Blava”.
Pel que fa a les empreses expositores destaca Adobe, AWS, Arcopay, Banc Santander, Bolt, Carat, Codurance, Clear Channel, Convertix Fujitsu, Ferrovial, Fhios, Globant, Havas Media Group, IBM, KPMG, Kyndryl, Mastercard, Mioti Tech & Business School, Oracle, Personio, TheCube, T-Systems, ThePower Business School o VMwar, per donar a conèixer les solucions tecnològiques més innovadores del mercat en intel·ligència artificial, IoT, ciberseguretat, multicloud, analítica de dades, realitat virtual, blockchain o 5G, entre altres.
Respecte als visitants, fonts de l’organització expliquen a VIA Empresa que un 80% són europeus (un 38% dels quals espanyols), un 13% americans i el 5% restant asiàtics. Atenció als britànics. Regne Unit és el país convidat en aquesta ocasió. En termes de transformació digital, els anglesos són un dels països líders, tan sols darrere dels Estats Units i la Xina. El 2020 Regne Unit va aconseguir el 33% de la inversió tecnològica europea. Una de les xifres del dia: el 70% de totes les organitzacions internacionals hauran accelerat el seu ús de tecnologies digitals, transformant-ne els processos i reinventant-ne els models de negoci.
Quan Màlaga “es posa les piles”
Màlaga, com Portugal, són casos propers que cal estudiar i imitar. “La localitat andalusa és una ciutat que es caracteritza pel seu bon clima, quilòmetres de platja i excel·lent gastronomia, però que, gràcies a la seva aposta per la digitalització, amb la creació del Màlaga Tech Park o el Parc Tecnològic d’Andalusia, s’ha convertit, permeteu-me la llicència, en el Silicon Valley del sud d’Europa”, apunta Antoni Garrell, enginyer Industrial, especialista en gestió i en economia del coneixement.
L’expert apunta que “és un ecosistema innovador que es desplega en els seus 400.000 metres quadrats construïts i el gairebé un milió de metres quadrats de zones verdes i espais de coworking i coliving, amb serveis del tipus softlanding per acompanyar els acabats darribar o d’aftercare per fer que es consolidi la seva presència a la ciutat”.
Una aposta encaminada a la creació de base tecnològica, atraient i retenint talent i inversió productiva, que ha possibilitat que al parc, avui, hi treballin al voltant de 20.000 persones en unes 600 empreses i 150 startups, aportant el 20% del PIB malagueny i facturant 2.100 milions d’euros anualment. Com a curiositat, segons la Comissió Europea, és una de les deu millors ciutats del món per viure-hi. O, per a la llista Forbes 2020 és la desena millor ciutat del món on invertir i també viure.
David Blay, que impulsa la secció Fa olor de pólvora a VIA Empresa, s’encarrega de remarcar que Màlaga “va ser la ciutat que va encapçalar el creixement de la població a l’Estat espanyol el 2021, en part per la tornada a casa de talent local i en part per l’aposta de hubs tecnològics en una regió que sí que ha adaptat lleis per atreure’ls”.
Per exemple, referents com Google, Vodafone o Telefónica han triat Andalusia per engegar iniciatives pioneres, on la transformació digital ha aconseguit que el sector públic i el privat s’alineïn apostant primer per la formació i més tard per la consolidació empresarial. La diferència amb Barcelona segons alguns assistents andalusos és que “aquí, en menys de fer-nos la competència els uns amb els altres, hem creat clústers i cooperem des de les universitats, els centres de recerca, les empreses i les administracions. Donem confiança i estabilitat”.
La capitalitat de Madrid
I, respecte a Madrid, el DES d’enguany no va comptar amb el suport de les autoritats de la capital espanyola. Els impulsors expliquen que, a part del suport financer, també és important acompanyar la cita amb una estratègia global que situï el DES com un puntal més de la que hauria de ser aposta decidida per la indústria digital a la capital. “Necessitem administracions que creguin de veritat en la digitalització, que vulguin fer alguna cosa que transcendeixi el mateix esdeveniment”, confirma fa Albert Planas, director de l’organitzadora, Nebext.
En paral·lel, Màlaga i la Junta d’Andalusia estan immerses en un pla estratègic amb què situar l’ecosistema digital com l’eix vertebrador de la seva economia, tant l’actual -compten amb diversos centres de desenvolupament de multinacionals com Accenture, Oracle, Google o Fujitsu – com en un futur.
Suport a Ucraïna
Finalment, a causa de la guerra a Ucraïna, des de l’organització s’ha proporcionat l’oportunitat de participar totalment gratuïtament a aquelles empreses emergents ucraïneses que han hagut d’emigrar a altres països europeus, garantint-los així la continuïtat i el contacte amb l’ecosistema tecnològic. Aquest espai ha rebut el suport d’entitats i institucions com l’ambaixada d’Ucraïna a Espanya.
Infante: “Màlaga reuneix passió per la innovació i suport de les institucions locals per potenciar el desenvolupament tecnològic”
Finalment, Sandra Infante, directora del DES – Digital Enterprise Show i moderadora de la conversa amb Barack Obama, ha puntualitzat que “Màlaga és una ciutat única per acollir el talent internacional i impulsar el desenvolupament d’empreses tecnològiques capdavanteres. Reuneix passió per la innovació, suport de les institucions locals per potenciar el desenvolupament tecnològic, i la infraestructura, les comunicacions, l’entorn d’innovació i un clima gairebé únics al món per fer la ciutat una referència tecnològica en l’àmbit”. Reimaginar Màlaga, amb la mirada a Barcelona. Prenem nota.
.- Aquest és un article de Gemma Fontseca i AMIC per a Sa Revista.