Per a les empreses tecnològiques, ampliar la diversitat dels seus equips no és només una via per a potenciar la creativitat i innovació dels seus empleats, sinó una necessitat. De fet, només a Espanya fan falta més de 120.000 dones de perfil professional IT, segons indiquen les principals conclusions que serveixen com a avanç de l’estudi ‘Tech Cities 2022‘ d’Experis, la divisió de tecnologia de ManpowerGroup.
D’acord amb l’informe, en un context d’alta demanda de perfils IT, on 7 de cada 10 empreses afirmen tenir problemes a l’hora d’incorporar el talent digital que necessiten, la falta de professionals femenines aguditza el problema. D’aquesta manera, la correcció de la bretxa de gènere en el sector, juntament amb una revisió de la formació tradicional, que no avança al mateix ritme que necessita el mercat, apareixen com a objectius fonamentals.
Només 2 de cada 10 professionals IT són dones
La diversitat de gènere és un deute pendent en el sector IT, on els homes són la majoria. Segons recull un recent informe d’Eurostat, el 80,9% dels empleats especialistes en TIC de la UE són homes, de manera que les dones representen només 2 de cada 10 llocs.
Per part seva, el World Economic Fòrum assenyala en la seva “Global Bretxa de gènere Report 2021” que la bretxa de gènere és especialment pronunciada en funcions que donen suport al desenvolupament de tecnologies emergents com, per exemple, en Cloud Computing, on les dones representen el 14% de la mà d’obra; en Enginyeria, en la qual són el 20%; i en Dades i Intel·ligència Artificial, on ocupen el 32% dels càrrecs.
El problema sembla arrossegar-se a les pròximes generacions, ja que, segons dades de la UNESCO, només el 35% dels estudiants matriculats en les carreres vinculades a les CTIM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) en l’educació superior són dones i l’enginyeria és una de les àrees amb el menor nombre de dones inscrites.
JBCNConf posa el focus sobre el talent femení
En aquest context, l’esdeveniment tecnològic JBCNConf, que se celebrarà el 18,19 i 20 de juliol en el CCIB (Centre de Convencions Internacionals de Barcelona), cerca donar major visibilitat a dones professionals del món de la informàtica i fomentar que cada vegada siguin més les que persegueixin carreres digitals. En la seva 7a edició, el congrés comptarà amb un gran ventall de ponents femenines internacionals de gran trajectòria.
Seguint aquesta línia, Abel Salgado Romero, un dels organitzadors de l’esdeveniment i enginyer en desenvolupament de programari en VMware, afirma: “Sense dubtes, necessitem que cada vegada se sumin més dones al sector. En aquest sentit, aquest tipus d’esdeveniments són una gran oportunitat per a donar-los major visibilitat i incentivar a altres dones a perseguir carreres en tecnologia”.
Sobre aquest punt, Anyul Rivas, enginyer principal en desenvolupament de programari en CloudBlue i també organitzador de l’esdeveniment, explica: “Enguany, vam voler donar-li especial protagonisme a les dones informàtiques i això es veu reflectit en el nostre repertori de speakers, on comptem amb referents femenines en l’àmbit global”.
Entre les ponents destaquen la Java Champion i enginyera principal en desenvolupament de programari en RedHat, Holly Cummins, la directora del programa Java Community Process (JCP) de Oracle, Heather VanCura, la desenvolupadora ‘DevRel’ de OVHcloud, Aurélie Vache, i les developer advocates Grace Jansen, Helen Scott i Ana-Maria Mihalceanu.
.- Aquest és un article de tecnonews.info i AMIC per a Sa Revista.