Crear una casa segura per la gent gran

Quan comprem i col·loquem els mobles a casa ho fem només basant-nos en el nostre gust i comoditat. Quan vivim amb una persona gran, però, hem d’adequar els espais de la llar per assegurar-li una major comoditat, seguretat i autonomia. Si el familiar és gran i viu sol, l’ajudarem a adaptar el seu entorn perquè la seva llar li faciliti la mobilitat i es minimitzin els riscos. Algunes coses que podem fer són:

  1. Els mobles seran segurs al recolzar-s’hi i l’han d’ajudar a aguantar l’equilibri. Protegeix les cantonades i desfes-te dels innecessaris. L’excés de mobles a les zones de pas són obstacles que generen accidents i cops.
  2. Col·loca els objectes més utilitzats a mà, evitant posar-los en llocs alts per reduir les caigudes.
  3. Evita les catifes perque es pot ensopegar. Molta gent gran sol caminar aixecant poc els peus. Si vols conservar les que tens, posa remeis perquè no rellisquin.
  4. Perquè caminar sigui segur, posa els cables elèctrics per darrere dels mobles o utilitza canaletes per  enganxar-los a les parets.
  5. Senyalitza les escales i esglaons i assegura’t que disposen de barana.
  6. Incorpora agafadors de seguretaa la dutxa i al costat del vàter. La dutxa ha de ser de fàcil accés i amb poc desnivell i ha de comptar amb elements antilliscants. Si hi ha banyera i és possible, és millor substituir-la per una dutxa ja que és més fàcil entrar i sortir. Si no és possible, una opció és posar una cadira de bany.
  7. Les persones grans solen tenir problemes de visió. Ajuda’ls a distingir millor per on caminen, tant de dia com de nit. D’una banda, pots crear forts contrastos de colors en mobles, parets, cortines i terra. Col.loca sensors de llum de moviment, especialment en el recorregut entre el llit i el lavabo.

.- Aquest és un article d’atenciogentgran.org i AMIC per a Menorcaaldia.com

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *