Vam començar aquesta secció de la Menorca secreta amb una foto d’en John Wayne a Menorca. Però en aquell viatge, va venir acompanyat per una altra estel del Hollywood daurat, en Kirk Douglas. Quan complim ja deu endevinalles de la Menorca que estimem en Joan Pons ens pregunta per aquell viatge i una anècdota que li va passar al protagonista d’Espartaco.
10.- ON VA SER OBSEQUIAT KIRK DOUGLAS AMB UN TORO D’OSBORNE?
Com vam veure amb John Wayne (1907-1979), els actors del Hollywood daurat van visitar de manera esparsa l’illa de Menorca. No venien tots sols. A John Wayne el va acompanyar, a més de part de la seva família, el també actor Kirk Douglas (1916-2020). El guanyador d’un Oscar honorífic i protagonista de pel·lícules inoblidables com ara Espàrtac, Camins de glòria o Van Gogh o la passió de viure va entrar amb el seu amic en un local de Menorca i es va enamorar d’un toro d’una marca de begudes que la mestressa hi tenia exposat. La dona, amant del cinema, va reconèixer els actors sense dificultats i no va dubtar en regalar aquell objecte de record o de decoració una mica kitsch que ha quedat lligat per sempre al turisme, a una època i a la imatge de l’Espanya de Franco. El que no sabia tal vegada la generosa i despresa senyora enamorada del cinema és que Kirk Douglas s’anomenava en realitat Issur Daníelovitx Demsky i que, com el seu nom apunta, era d’ètnia jueva. El seu fill Michael Douglas (1944) també es va dedicar amb èxit al cinema. Una de les darreres pel·lícules de Kirk Douglas, The Light at the Edge of the World, dirigida per Kevin Billington i basada en la novel·la de Jules Verne Le Phare du bout du monde, va ser rodada al cap de Creus; d’allà on ve el vent de tramuntana. Però, el que ens interessa és: on va ser obsequiat a Menorca Kirk Douglas amb un toro d’Osborne?
SOLUCIÓ AL NOVÈ ENIGMA
9.-ON HI HAVIA L’HOSPITAL ON VA MORIR LA MONJA SOLDAT?
A Maó. Al centre de la badia del majestuós port. En concret a l’illa del Rei, coneguda també com l’illa de l’Hospital. El nom principal li fou donat pel fet d’haver-hi desembarcat el rei Alfons III l’any 1287 en l’expedició de conquesta de la llavors taifa de Menurka. La segona denominació prové de l’ús que se’n va fer posteriorment. Van ser els britànics els responsables de l’edificació d’un gran hospital militar que va ser inaugurat l’any 1713 i que van anomenar Bloody Island. Hi ha també una basílica paleocristiana. En l’actualitat, l’illa acull una de les galeries internacionals més importants i prestigioses del món: Hauser & Wirth. Una fundació administra l’illa i s’hi pot accedir en barca o amb els catamarans situats al moll de Llevant 12.
La soldat Charlotte Garain va morir per culpa de les ferides sofertes durant el setge al castell de Sant Felip en aquest hospital situat a l’illa del Rei. Quan se’n va assabentar el Duc de Crillon manà que se suspengués l’enterrament fins que arribés. Es va dipositar el cadàver a l’església del Carme. La dona soldat va ser vestida amb l’hàbit de la Verge, Corona i Palma. Va ser enterrada amb tots els honors el dia 29 de desembre de 1781. Era filla de Pere i Carlota Willie, professava la religió catòlica, tenia disset anys i era natural de S. Gengu, República Wallay, Suïssa.