En Joan Pons ens parla aquesta setmana d’un personatge que va participar en la conspiració del cop d’estat contra la II República espanyola. Però malgrat aquest fet, aviat es va distanciar del general Franco i va acabar desterrat a Menorca. Què en sabem d’aquesta història.
46.- ON VA SER DESTERRAT UN RIVAL DE FRANCO?
Les illes, a més de ser considerades paradisos, autèntics edens a la terra, millor dit, enmig del mar, també han exercit de presons sense barrots que es poguessin oxidar. Napoleó Bonaparte va veure’s obligat a abdicar i a exiliar-se a l’illa d’Elba situada a la mar Tirrena i, anys després, encara més enfora, a l’illa de Santa Helena situada al sud de l’oceà Atlàntic. Idò, Menorca, també paradís, també presó -la més famosa, aquesta sí amb barrots, va ser la Mola-, va veure com grans personatges de la història, sense arribar al nivell de Napoleó Bonaparte, van veure com eren enviats a la nostra illa com a càstig i com a mitjà de mantenir separats aquests elements incòmodes del poder. És el cas de Manuel Fal Conde, advocat i polític carlí nascut l’any 1894 a Higuera de la Selva, Huelva, i mort l’any 1975 a Sevilla, al sud d’Espanya. Com a secretari reial i Secretari General de la Comunión Tradicionalista, va participar en els preparatius de la revolta militar de 1936. No obstant, durant la Guerra Civil va haver d’exiliar-se a Portugal després de pretendre crear una Reial Acadèmia Militar carlista. Des de l’exili portuguès es va oposar sense resultats al Decret d’Unificació entre falangistes i carlins. El que el va portar a ser desterrat a Menorca va ser, després de tornar a Espanya, la prohibició d’allistament de carlins en la División Azul. Va ser la gota que va fer vessar el got que es va unir a les moltes desavinences amb Franco a l’hora d’organitzar i liderar el país després de la victòria de les militars rebels després de guanyar la Guerra Civil. El desterrament a Menorca va durar uns mesos. A l’illa va ser visitat per dirigents carlistes locals i va ser acomiadat al port de Maó amb crits irònics que es decantaven pel seu gran rival que va mantenir Espanya dins una sanguinària grisor durant quaranta anys. Però, on va ser allotjat Manuel Fal Conde quan va ser desterrat a Menorca?
SOLUCIÓ AL QUARANTA CINQUÈ ENIGMA
ON DIU LA LLEGENDA QUE ES VAN ESTIMAR LORD NELSON I LADY HAMILTON
El port de Maó, aquesta rada magnífica situada a l’est de l’illa de Menorca, és un univers sencer que reuneix, ja sigui a l’orografia insular central costanera o en els molts illots que l’acompanyen i el completen, un resum de la nostra història i també de la nostra rica geologia mil·lenària. Tot un món militar, cultural, social, antropològic o llegendari està concentrat en aquest indret que és, segons Josep Pla i els geòlegs, la falca que divideix l’illa en dues regions pràcticament paral·leles. Idò, com no podia ser d’una altra manera i, sobretot, en els segles XVIII i XIX, l’indret on, segons ha explicat centenars de vegades la llegenda, que es van estimar Lord Nelson, l’heroi màxim de la marina reial britànica, i Lady Hamilton, la personificació de la dona fatal anglosaxona, havia de ser, com no, el port de Maó. Al nord de la ciutat de Maó, a l’altra banda del port, s’alça una casa de lloc de senyors de propietat privada anomenada pels menorquins Sant Antoni i, pels anglesos, The Golden Farm. Conté les dues belleses entremesclades. Amb unes vistes impressionants a la badia, amb la façana pintada de vermell com a fons dels seus paraments és una fita arquitectònica imprescindible dins l’entorn del port. L’arquitecte Joan J. Gomila, a la seva bíblia de l’arquitectura menorquina, diu el següent: “Ubicació alterosa dins del territori, casat de volumetria neta situat sobre una esplanada amb un jardí centrat amb l’eix de simetria de la façana, porxada a la planta baixa i galeria al primer pis rematada amb un frontó, pertanyen al repertori més elemental de l’arquitectura neopal·ladiana que els britànics van utilitzar a partir del segle XVIII.” Té una torre damunt la casa que servia per divisar l’arribada dels vaixells que entraven per la bocana del port i així poder donar temps per davallar a baixamar i preparar els caps per amarrar el vaixell al moll. I, ara, la llegenda. Es diu que el buc insígnia de l’Armada Britànica capitanejat per Lord Nelson, el famós Foudroyant va fondejar al port d Maó l’octubre d 1799. A la casa situada a la carretera que va de Maó a la Mola, l’esperava Emma Hamilton que havia navegat des de la badia de Nàpols per trobar-se amb el seu estimat, l’heroi de guerra de les múltiples ferides i cicatrius. I, en les luxoses estances de The Golden Farm, aquests dos personatges es van estimar com només s’estima en les llegendes. Invenció? O realitat? Els historiadors no ho han pogut demostrar però com diuen els italians, que són molt experts en l’amor i la seducció, “se non è vero, è ben trovato”.