On? Cinquanta llocs de la Menorca secreta

En Joan Pons torna a un dels temes que més es parlen aquests dies, famosos que venen a Menorca per a passar les vacances i desconnectar de tot el que els espera a la seva vida normal. En aquest cas ens parla d’una gran artista que ens va deixar massa prest. Sabrem on va passar uns dies a l’illa?

47.- ON VA ESTIUEJAR AMY WINEHOUSE?

Amy Winehouse va ser una estrella britànica del rock que va tenir una vida exitosa, intensa, dramàtica i tràgica al mateix temps com molts dels músics d’aquest gènere maleït que sembla reclamar un preu a les seves heroïnes, als seus herois, a canvi de l’èxit universal. Va néixer el 14 de setembre de 1983 a Enfield, Regne Unit, i va morir el 23 de juliol de 2011 a Camden Town, Londres. La cantant d’estil soul només tenia 27 anys però va deixar una estela carismàtica amb cançons inoblidables com ara Back to Black, on parla de la ruptura amb l’home que més va estimar, que es va convertir en l’àlbum de més vendes del segle XXI al Regne Unit. Va morir per culpa d’un col·lapse produït per la síndrome d’abstinència i, malauradament, va passar a formar part del Club dels 27, format per estrelles del rock que van morir en aquesta fatídica edat com ara Jimmy Hendrix, Kurt Cobain, Janis Joplin o Jim Morrison. Va tenir molts de problemes amb la beguda, amb les relacions sentimentals, amb les drogues o amb el propi cos convertint-se en una referència emocional de les persones que han sofert aquestes disfuncions que afecten més del que voldríem la nostra joventut. Va rebre els màxims guardons per les seves cançons i, el que ens interessa en aquest espai, va visitar Menorca, no per cantar, sinó per desconnectar de tota aquesta pressió mediàtica i que el potencial creatiu i la sensibilitat personal a vegades -en el cas de la cantant i compositora Amy Winehouse encabit tot en un cos menut i fràgil- a vegades fan que esclati en mil bocins brillants. Idò, aquesta és la pregunta d’aquesta setmana. On va estiuejar l’estrella britànica d’origen jueu que va morir extremadament jove per culpa dels excessos del rock i de la joventut?

 

SOLUCIÓ AL QUARANTA SISÈ ENIGMA

ON VA SER DESTERRAT UN ENEMIC DE FRANCO?

Menorca és una illa generadora d’històries dignes de convertir-se en arguments de pel·lícules. Francisco Franco va desterrar el dirigent carlista Manuel Fal Conde a Menorca el setembre de 1941. Com que la dona del polític andalús estava embarassada es va intentar retardar el viatge a l’espera del naixement. Les autoritats franquistes s’hi van negar. L’esposa de Manuel Fal Conde va parir un fill mort i, amb aquest dolor, van emprendre el viatge cap a la nostra illa. L’itinerari havia de ser el següent. Sevilla, Màlaga, Almeria, Alacant i, des d’allà, embarcar cap a Menorca. Segons un fill de Fal Conde, entre Sevilla i Màlaga, havia de ser assassinat. No ho va ser i va arribar al port de Maó on va ser rebut per molts dels seus seguidors que simpatitzaven amb la seva causa. La destinació final havia de ser la finca de Ferreries anomenada Son Tem que havia estat alçada -de fet, era una antiga caserna militar- a principis del segle XVIII pels britànics. Allà s’hi va estar un parell de mesos i allà va rebre la visita de les autoritats locals i dels seus seguidors més destacats. Son Tem és un lloc blanc que mira cap al poble de Ferreries com si l’estigués vigilant des d’un elevat turó. És com un far indestriable del poble. Els propietaris eren Juan de Febrer i Magdalena Cheli. El dia 2 d’octubre de 1903 tres frares missioners hi van clavar una creu que es podia veure des del poble. Manuel Fal Conde va tenir com a cuinera Antònia Florit i Florit, una mestra dels fogons que és la besàvia del famós xef de sa Llagosta de Fornells, David de Coca. El combatiu polític monàrquic andalús va marxar de Menorca uns mesos després. Els seus seguidors, i també els seus detractors, el van anar a acomiadar al port de Maó. Aprofitant les similituds fonètiques entre Franco i Fal Conde aquests darrers van cridar el nom, a manera de burla, del pitjor dictador que ha tingut Espanya. Es va retirar de la política i va morir a Sevilla, de mort natural, l’any 1975; uns mesos abans de la mort del seu sanguinari enemic.

 

 

 

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *