Rússia redirigeix el trànsit de la Ucraïna ocupada a través de les seves xarxes

Diumenge 1 de maig es va produir, a la ciutat ocupada de Kherson, una ‘apagada’ d’Internet, una cosa normal tenint en compte la situació de conflicte que afecta les infraestructures de tota la regió. Quan la connectivitat a la xarxa va tornar, la sorpresa va ser comprovar que el trànsit de la xarxa s’encaminava ara a través de proveïdors russos.

La notícia l’ha donat NetBlocks, una entitat independent que treballa en el monitoratge actiu d’Internet per a detectar tota mena d’interrupcions del servei en regions en conflicte o sotmeses a règims totalitaris, així com la censura que aquesta pateix en diversos llocs del món.

La detecció que el trànsit d’Internet a Kherson és gestionat per Rússia s’ha fet mitjançant una eina molt simple que incorporen tots els sistemes operatius: Traceroute. Des d’una línia de comandaments executem aquesta eina que ens informa de tots els punts intermedis pels quals passen els paquets de dades que s’intercanvien entre el nostre ordinador i un servidor de destí que li indiquem, i que pot ser qualsevol altre ordinador connectat a Internet i situat en qualsevol país.

Aquests salts intermedis corresponen als proveïdors de servei pels quals s’encamina el trànsit de paquets IP.

En el cas de la regió de Kherson, aquests passos intermedis es donen en infraestructura russa, per la qual cosa el país invasor ja controla el trànsit del qual circula per la xarxa.

Això pot indicar una futura voluntat d’apropiació del territori a través de les armes per part del país agressor, una intenció que des dels entorns pròxims al Kremlin ja han deixat entreveure, però també podria ser d’utilitat a les autoritats d’ocupació i col·laboracionistes locals, per a localitzar a ciutadans ucraïnesos crítics amb l’ocupació que expressin la seva dissidència, per exemple, a les xarxes socials.

L’apagada d’Internet de l’1 de maig a la regió va ser el moment en el qual les autoritats russes van canviar l’encaminador de tot el trànsit de la zona.

 

.- Aquest és un article de tecnonews.info i AMIC per a Sa Revista.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *