Salat Blanc (Atriplex halimus)

El salat blanc és un arbust que s’anomena així pel seu color clar i perquè les fulles tenen un gust salat agradable, encara que no tothom l’aprecia. Açò és perquè aquesta planta viu prop de la mar a sòls salins. No és molt abundant però la podem trobar a bastants indrets litorals de Menorca. És un arbust molt ramificat i dens, que suporta molt bé el vent. Les fulles són gruixades de forma romboïdal i ondulades. Les flors són de dos tipus, unes femenines i les altres masculines en la mateixa planta. Es formen en inflorescències i es pol·linitzen pel vent.

Té moltes utilitats. Com que absorbeix sal de la terra, s’ha emprat per dessalinitzar sòls. I com que acumula el sodi a les fulles, les cendres d’aquesta planta s’han fet servir per fer sabó i produir sosa. La planta és comestible de diferents maneres. Les fulles es mengen crues o bullides, i també envinagrades o conservades en sal. Les llavors es molen i poden servir d’espessant o enriquir farines.  En jardineria és molt apte per fer tancats prop de la mar. Aguanten molt bé les podes i es poden retallar formant uns tancats ben compactes.

 

.- Aquest és un article del GOB Menorca

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *