Corritjola de serp (Convolvulus althaeoides) 

Les corritjoles són petites enfiladisses herbàcies, amb les flors vistoses amb forma d’embut. Hi ha mitja dotzena d’espècies diferents a Menorca. Una de les més freqüents és la corritjola de serp o capell de serp. El nom es discuteix d’on ve. Si de que es diu que les serps s’amaguen davall aquesta planta, o de la seva capacitat d’enfilar-se com aquests rèptils. La diferenciarem fàcilment per les fulles grises cobertes de pelussa, i molt retallades, sobretot les més pròximes a les flors. Les flors tenen un diàmetre de prop de cinc centímetres, i són roses amb la part central més fosca. La trobam a ambients eixuts i assolellats, sovint enfilada a les parets de pedra seca. És una planta mediterrània, també present a Canàries i Madeira. Les seves tiges, de més de dos metros, s’han emprat per fermar tomàtics i mongetes. Evidentment el nom de corritjola, dit a altres llocs corretjola, ve de corretja.

 

S’ha emprat com a planta medicinal, però té certa toxicitat i es desaconsella utilitzar-la. En infusió és purgant i bona pel ronyó. En cataplasma va bé pels cops i és cicatritzant. Segurament però l’ús més recomanat és com a planta ornamental, ja que és molt polida i molt bona de mantenir.

.- Aquest és un article del GOB-Menorca

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *