Mosques grosses de penyal (Cymbalaria fragilis)

Les flors d’aquesta planta semblen mosques blanquinoses d’ulls grossos. Viu a les encletxes d’uns quants penyals ombrívols, formant entapissats compactes. Les fulles són una mica carnoses, peludetes i amb forma de ventall amb tres lòbuls grans. Els fruits són càpsules dissenyades per endinsar-se en els trencs de la roca per assegurar que les seves llavors no es perden penyal avall.

L’espècie va ser descrita per primera vegada al barranc d’Algendar per Rodríguez Femenias, al segle XIX. Només viu a mitja dotzena de localitats més a Menorca i a Cabrera. És per tant una espècie endèmica. Tenim una altra espècie semblant, les mosques petites de penyal (C. aequitriloba), que és més delicada, de flors menudes i fulles primes, i també rupícola. Aquesta és endèmica de Balears, Còrsega i Sardenya. Es suposava que era un relicte de quan totes aquestes illes estàvem unides, fa devers 20 milions d’anys. Pau Carnicero en la seva tesi doctoral demostra però que les Cymbalaria es van originar fa només 4 milions d’anys, i que les nostres dues plantes tenen l’origen a Sardenya, des d’on van arribar a Menorca i Mallorca fa menys d’un milió d’anys, no se sap ben bé com.

 

.- Aquest és un article del GOB Menorca

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *